Hoppa till textinnehållet

Ny metod för hängmörning av nötkött

På Ejmunds har vi alltid satt djuren i fokus och jobbat aktivt med att de skall må bra, vilket i sin tur också har lett till en fantastik kvalité på köttet.

Odd och Maud har alltid varit snabba med att engagera sig i nya projekt som har gynnat mörhet och kvalité ytterligare. T.ex. har de varit på plats i Japan för att studera hur man föder upp Kobedjur. De har även varit bland de första med nya förpackningar som gynnar mörning av kött -skinpack, och de var nyligen första nötköttsproducent i Sverige att bli klimatcertifierat av Svenskt Sigill. 

Nu kommer så nästa nyhet -Dry age mörat nötkött, ett alternativ till det hängmörade köttet! 

Det är i samarbete med professor Kerstin Lundström på SLU i Uppsala som Ejmunds under en längre tid har testat en ny metod för hängmörning, så kallat Dry age mörning, På torsdag den 11 april finns Odd och Märtha från Ejmunds på NK Saluhall. Mellan kl. 15 -16 bjuder de på Dry age mörat kött. På plats finns då också Kerstin Lundström för att svara på kundernas frågor.

I stället för att möra köttet utan skydd som i traditionell hängmörning så innebär den nya metoden att köttet möras i en påse som är genomsläpplig för vatten och syre men inte för bakterier och mögel.  Detta ger en säker mörningsprocess där slutprodukten har de specifika aromer som man förknippar med hängmörat kött, t.ex. smak av nötter och umami.

Så varmt välkomna till NK på torsdag och bli bland de första att testa den nya sortens hängmörning!  

gert torrmörat kött låg 

Gert i köket på Ejmunds, testar skillnaden på vanlig Hängmörad biff och den nya Dry age mörade metoden.