Utmärkt råvarukvalité i Exceptionell Råvara
Den 21 september på Högberga gård på Lidingö
samlades några av Sveriges mest välkända kockar och producenter för tre smakmöten
för nöt, gris och kyckling. Fem produkter av varje råvaruslag provades utifrån
utseende, mörhet, saftighet, smak och doft.
"Utmärkt råvarukvalitet" blev betyget
på kött från Ejmunds Gårds Simgus kviga. ”Det är roligt att få bekräftat att vi
är rätt ute gällande kvalité på köttet. Vi har dessutom volym och en fungerande
uppfödning för att kunna leverera en jämn och fin kvalité året runt till både
butiker och restauranger över Sverige”, säger Odd Norman på Ejmunds.
Exceptionell Råvara startades 2011 av kocken Björn
Frantzén och matjournalisten Mattias Kroon. Genom att samla några av Sveriges bästa
kockar lade man grunden för utvecklingsarbetet och idag är runt tjugo kockar
och fyrtiotalet producenter anslutna till projektet och nya tillkommer löpande.
Under regelbundna Smakmöten har man diskuterat smak, konsistens, doft och
utseende. Både griskött, kyckling, nöt, smör och grädde, och det senaste året även
grönsaker, har provats.
På Smakmöten har de utvalda producenterna fått
noggranna omdömen om sina råvaror och de har själva beskrivit de utmaningar som
finns i produktionen. Samtalen har handlat om vilka råvaror kockarna på
Sveriges topprestauranger vill ha i förhållande till den utveckling och
kvalitetshöjning bönder och odlare kan åstadkomma.
Läs mer på : www.exceptionellravara.se