Hoppa till textinnehållet

Recept: Saffranspannkaka från Ejmunds Gård

Saffranspannkaka från Ejmunds Gård på Gotland

Vi brukar lägga ut en del recept här på sidan. Men då gäller det nötkött, eftersom det är det som är vår specialitet kan man säga. Men förutom våra Gotländska köttbullar så har vi en annan favorit på julbordet och det är saffranspannkaka. Världens godaste efterrätt och en favorit hemma hos oss. Och som en tidig julklapp (såhär kvällen före julafton) så vill vi dela med oss av receptet, så här kommer det:

Saffranspannkaka
7 dl mjölk
3 dl grädde
1½ dl rundkornigt ris
½ tsk salt
1 msk smör
2 msk socker
1 pkt saffran
1 hg skållad, mandel (ca 1/3-1/2 hackad, resten mald)
12 st skållade bittermandlar, mald
4 ägg

Koka upp grädde och mjölk, tillsätt sedan ris, salt och smör. Låt koka på svag värme ca 35 min (se förpackning), rör om då och då. Låt kallna. Tillsätt socker, saffran och mandel och rör till sist ner äggen, ett i taget. Häll i smord form och grädda ca 30 min, 200°C. Servera något varm med vispad grädde och salmbärsylt (eller drottningsylt, det är också gott).

God Jul!

/Ida

(Bild från http://kalasgott.blogg.se/)