Hoppa till textinnehållet

Grilla luffarbiff

Luffarbiff, från Ejmunds såklart, var precis vad Kungen och Drottningen åt till lunch förra veckan när de var på Gotland och firade Sveriges nationaldag. Det är kanske inte den mest kända styckningsdetaljen på kossan, men en av de bästa!

För två år sedan tog Odd med sig ett Kanadensiskt styckningsschema hem från en matmässa i Paris och på det fanns det med Flat Iron Steak, alltså luffarbiff. Odd bestämde sig för att plocka fram den här detaljen och tillsammans med kocken Fredrik Malmstedt gjorde vi just det. Från och med i våras finns också luffarbiff med på det svenska styckningsschemat från Svenskt Kött, där går den under namnet fjäderbladsbog.

Luffarbiffen är den näst möraste köttdetaljen på kossan. Den sitter på skulderbladet och har två muskelfästen med en tjock sena som sitter i mitten av muskeln. Styckar man ut muskeln och delar den längs senan så har man en ca 3 cm tjock köttbit som man med fördel grillar medium rare. Vi äter ofta luffarbiff här på Ejmunds!

Grilla luffarbiff

Alt. 1: Ha en ordentlig glöd på grillen och pensla köttet med lite olja, salta och peppra. Grilla så köttet får ett sjyst grillmönster och grillkaraktär, men kör sedan klart det i ugn på 95° med stektermometer. Kör upp till 52° för rare, 57° för medium och 65° för well done. På det här sättet lyckas man alltid med stekgraden!

Alt. 2: Salta och peppra köttet. Förstek luffarbiffen till önskat gradantal i 95° ugn, så är köttet förberett (kan göras tidigare på dagen) och själva grillningen går snabbt. Pensla med olja, salta och peppra mer om det behövs och grilla på köttet så att det får en snygg grillad yta och massor av härlig grillsmak.