Hoppa till textinnehållet

Betar i hagen

Om gården


Köttrasdjur som mår gott

På Ejmunds Gård bedrivs nötköttsproduktion med fokus på ursprung och kvalitet. Här finns runt 900 djur som mår gott och äter rätt på naturligt bete. Djuren kallar vi för Simgus, en korsning framavlad för köttproduktion av raserna Hereford, Angus, Limousine, Charolais och Simmental. Simgus är en gotländsk variant av Kobe och ger alla köttdetaljer en fin marmorering. Köttet är extra mört och välsmakande.

På sommaren betar ungdjuren ute i de gotländska hagarna och naturbetesmarker, resten av året strövar djuren fritt i stall med ströbädd. Djuren har fri tillgång till foder bestående av ensilage (gräs), majsensilage, morötter, potatis och drav blandat i fullfodervagn. Allt är fritt från hormoner, antibiotika och GMO (Genetiskt modifierad organism).

Duktig personal lägger mycket tid på att hantera djuren vid vägning, klippning, utfordring och strö av halmbädd. Djuren har även borstmaskiner, liknande de som finns på biltvätt, som de turas om att stå vid och får då en välbehövlig massage. Det här ger harmoni i stallarna!  

  

Naturnära uppfödning

Ejmunds Gård bedriver en så naturnära uppfödning som möjligt. Fodret kommer i huvudsak från den egna gården. Djuren får även morötter och potatis från andra gotländska odlare och på sommaren har kvigorna tillgång till 300 ha naturbetesmarker i Kräklingbo på östra Gotland.

Vår övertygelse är att svenskt jordbruk håller en hög kvalitet när det gäller djuromsorg och miljöarbete. Vi följer svenska föreskrifter och är dessutom certifierade av Svenskt Sigill. År 2012 blev vi även först i Sverige med deras utmärkelse klimatcertifierat nötkött.