Rumpstek
Rumpstek/Rostbifflock
kallas den mörare delen av det förlängda ytterlåret. Rumpsteken ska
vara långsmal och ha en liten fettrand.
Den kan liknas vid biff men är mer än halva priset billigare. För att få en så
mör köttbit som möjligt rekommenderar vi att man inte genomsteker köttet. Följ
gärna nedan recept så får du köttet så där perfekt rosa!
Rumpstek med hasselbackspotatis, smörstekta
kantareller och rödvinsås
Ingredienser
4 port
4 st
Rumpstekar från Ejmunds
En
ungstermometer
Smör,
salt, lite svartpeppar och ngr droppar olja
Hasselbackspotatis
8 st (ca 600 g)
jämnstora potatisar
2 msk smör
0.5 tsk salt
Rödvinsås
2 schalottenlökar
4 dl rödvin
1 dl vatten
4 msk konc kalvfond
1 msk tomatpuré
1 krm vitpeppar
1 msk majsstärkelse
100 g rumstemp smör
Kantareller
Smör att steka
i
Gör så här:
Lägg gärna
köttet i rumstemperatur och lufta utan förpackning innan du börjar.
Salta och
peppra rikligt runt om – använd svartpeppar från pepparkvarn!
Lägg i
långpanna eller i en ugnssäker form. Stick in en köttermometer från kortsidan
så att spetsen kommer in i den tjockaste delen av köttet. Sätt in i 95° varm ugn och stek tills termometern visar 52°, då är det sådär
lagom rosa. När köttet är klart, täck med en bit folie och låt vila (minst 15
min).
Vrid upp ugnen
till 225 grader och skala potatisen. Skär dem i tunna skivor men inte helt
igenom. Om man lägger potatisen t.ex. i en träsked så kan man skära utan att
riskera skära igenom helt.
Lägg potatisarna
med den skårade sidan uppåt i en ugnssäker form. Pensla eller klicka ut smör på
varje potatis. Ställ in mitt i ugnen, 225°C i 25 minuter.
Skala och finhacka löken till
såsen. Koka den tillsammans med vin, vatten, kalvfond, tomatpuré och peppar ca
5 min. Vispa ner maizena utrört i lite vatten. Ställ åt sidan så länge.
Ta ut formen med
potatis och pensla eller klicka på ytterligare smör. Strö på salt och om önskat
lite ströbröd. Ställ in formen i ugnen igen och baka ytterligare 20 minuter
eller tills den är mjuk
Nu är det
dags att steka köttet! Värm lite olja i pannan. Lägg i köttbitarna en och en
med en klick smör. Bryn köttet runt om på hög värme och häll gärna det smälta
smöret över med en sked. Köttet skall få fin färg men inte bli genomstekt så
låt det inte ligga för länge i den varma pannan! Strö på lite flingsalt och låt
vila under folie medans du steker kantarellerna i smör och lite salt.
Värmer
såsen och vispa ner smöret i klickar.
Servera
köttet med hasselbackspotatis, sås och kantareller. Gärna tillsammans med en
grönsallad.
Smaklig
måltid!
Läs även om när Luqaz Ottosson tog hem segern i Årets Unga Kock 2012 där det bl a tillagades rostbifflock/rumpstek från Ejmunds
http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/ejmunds-gaard/pressrelease/view/gotlaendsk-vinst-i-aarets-unga-kock-2012-736609