Hoppa till textinnehållet

Ejmunds Luffarbiff med basilikapotatis

Ingredienser

4 port


4 bitar Luffarbiffar från Ejmunds, ca 200 g/person

En ungstermometer

Smör, salt, lite svartpeppar och ngr droppar olja

 

Basilikapotatis

12-14 st jämnstora potatisar 

1 kruka basilika

50 g parmesanost

1 dl olja

1 klyfta vitlök

2 msk vitvinsvinäger


Gör så här:

Lägg gärna köttet i rumstemperatur och lufta utan förpackning innan du börjar.

Putsa bort ev. senor. Salta och peppra rikligt runt om – använd svartpeppar från pepparkvarn!

Lägg i långpanna eller i en ugnssäker form. Stick in en köttermometer från kortsidan så att spetsen kommer in i den tjockaste delen av köttet. Sätt in i 95° varm ugn och stek tills termometern visar 52°, då är det sådär lagom rosa. När köttet är klart, täck med en bit folie och låt vila (minst 15 min).

Koka potatisen

Mixa basilika, tärnad parmesan och vitlök. Tillsätt vinäger och olja i en fin stråle.

Grilla eller stek köttet i het panna. Om du väljer att steka;

Värm lite olja i pannan. Lägg i köttbitarna en och en med en klick smör. Bryn köttet runt om på hög värme och häll gärna det smälta smöret över med en sked. Köttet skall få fin färg men inte bli genomstekt så låt det inte ligga för länge i den varma pannan! Strö på lite flingsalt och låt vila under folie medans du vänder ner den varma potatisen i basilika såsen.

Färdigt att servera! Smaklig måltid

 

luffarbiff och basilika potatis låg