Ejmunds Luffarbiff med basilikapotatis
Ingredienser
4 port
4 bitar
Luffarbiffar från Ejmunds, ca 200 g/person
En
ungstermometer
Smör,
salt, lite svartpeppar och ngr droppar olja
Basilikapotatis
12-14 st jämnstora potatisar
1 kruka basilika
50 g parmesanost
1 dl olja
1 klyfta vitlök
2 msk
vitvinsvinäger
Gör så här:
Lägg gärna
köttet i rumstemperatur och lufta utan förpackning innan du börjar.
Putsa bort ev.
senor. Salta och peppra rikligt runt om – använd svartpeppar från pepparkvarn!
Lägg i
långpanna eller i en ugnssäker form. Stick in en köttermometer från kortsidan
så att spetsen kommer in i den tjockaste delen av köttet. Sätt in i 95° varm ugn och stek tills termometern visar 52°, då är det sådär
lagom rosa. När köttet är klart, täck med en bit folie och låt vila (minst 15
min).
Koka potatisen
Mixa basilika,
tärnad parmesan och vitlök. Tillsätt vinäger och olja i en fin stråle.
Grilla
eller stek köttet i het panna. Om du väljer att steka;
Värm lite
olja i pannan. Lägg i köttbitarna en och en med en klick smör. Bryn köttet runt
om på hög värme och häll gärna det smälta smöret över med en sked. Köttet skall
få fin färg men inte bli genomstekt så låt det inte ligga för länge i den varma
pannan! Strö på lite flingsalt och låt vila under folie medans du vänder ner den
varma potatisen i basilika såsen.
Färdigt
att servera! Smaklig måltid