Fransyska stek
Fransyska
Fransyska är ett
smakrikt och magert kött som med fördels skall stekas på låg och fuktig värme
för att bli saftigare. Det passar därför perfekt till steker och grytor!
Stek på Fransyska
Ingredienser
6 -8 port
1 kg fransyska
salt och svartpeppar
1 msk
smör
1 dl
vatten
1 gul
lök
1 morot
1
selleri
1 nypa
timjan
Sås
Sky
från steken
2 msk
kalvfond
1 dl
vispgrädde
maizena
redning
salt
och peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på
200 grader
Då Ejmunds fransyska
kommer färdignätad behöver du inte binda köttet.
Lägg fram i rumstemperatur och gnid in med salt och
peppar. Stek i panna runt om och lägg sedan biten i en stekgryta. Häll av fettet
från stekpannan, skölj ur den med vattnet och häll i grytan.
Stick in en köttermometer i steken. Skala lök, morot och selleri, skär i
bitar och lägg i grytan. Lägg på locket och sätt in i ugnen. Låt puttra tills
steken har en innertemperatur på 70- 75 grader, ca 1–1 1/2 timme.
Ta upp steken, täck med aluminiumfolie och låt vila medan såsen
tillagas.
Sila av skyn i en kastrull och späd med vatten till sammanlagt ca 5 dl.
Tillsätt kalvfond och grädde och koka upp. Red med maizena och låt sjuda i ca 5
minuter. Smaka av med salt och peppar.
Skiva steken i tunna skivor, salta och peppra efter smak på snittytan. Servera
med pressad potatis och morotsstavar.