Hoppa till textinnehållet

Ejmunds köttgryta på italienskt vis

Ingredienser 4 pers: 

500 gr högrev

1 gul lök

1 gul paprika

1 röd paprika

0,5 kg tomat

3 dl vittvin/gärna torrt

2 msk kalvfond eller två buljongtärningar

200 gr champinjoner

2 klyftor vitlök

½ grön zucchini

3 st lagerblad

1 msk salt eller efter smak

2 krm grovmalen svartpeppar eller efter smak

Färsk basilika (går bra med torkad basilika)

 

Gör så här:

- Skär köttet i lagom stora tärningar. Skala och skiva löken, skär tomaterna i klyftor, dela dessa. Skär champinjonerna i halvor.

- Hetta upp en gryta, tillsätt lite matolja, lägg i köttet, låt bryna så att köttet får färg.

Tillsätt lök och champinjoner, låt fräsa med någon minut.

- Lägg i tomater, vin och köttbuljong. Tillsätt kryddor och lagerblad, pressa i vitlök. Eventuellt behövs lite vatten, slå i så fall på så att det täcker köttet.

- Låt koka tills köttet är mört cirka 25-30 min. Känn efter med en kniv så att du säker på att köttet är mört.

- Under tiden köttet kokar skär paprika och zucchini i lagom matiga bitar och lägg i grytan när det cirka 5 minuter kvar av koktiden. Föredrar du mjukare grönsaker lägg i dem något tidigare.

- Garnera med basilikakvistar.

 

Serveras med pasta och hyvlad parmesan.

 

Lycka till!