Ejmunds köttgryta på italienskt vis
Ingredienser 4 pers:
500 gr högrev
1 gul lök
1 gul paprika
1 röd paprika
0,5 kg tomat
3 dl vittvin/gärna
torrt
2 msk kalvfond eller
två buljongtärningar
200 gr champinjoner
2 klyftor vitlök
½ grön zucchini
3 st lagerblad
1 msk salt eller
efter smak
2 krm grovmalen
svartpeppar eller efter smak
Färsk basilika (går bra med torkad basilika)
Gör så här:
- Skär köttet i lagom
stora tärningar. Skala och skiva löken, skär tomaterna i klyftor, dela dessa.
Skär champinjonerna i halvor.
- Hetta upp en gryta,
tillsätt lite matolja, lägg i köttet, låt bryna så att köttet får färg.
Tillsätt lök och champinjoner, låt fräsa med någon minut.
- Lägg i tomater, vin
och köttbuljong. Tillsätt kryddor och lagerblad, pressa i vitlök. Eventuellt
behövs lite vatten, slå i så fall på så att det täcker köttet.
- Låt koka tills köttet
är mört cirka 25-30 min. Känn efter med en kniv så att du säker på att köttet
är mört.
- Under tiden köttet kokar
skär paprika och zucchini i lagom matiga bitar och lägg i grytan när det cirka
5 minuter kvar av koktiden. Föredrar du mjukare grönsaker lägg i dem något
tidigare.
- Garnera med
basilikakvistar.
Serveras med pasta och hyvlad parmesan.
Lycka till!