Hoppa till textinnehållet

Helstekt oxfilé

Oxfilé är extra lyxigt, extra mört och extra gott! Kan stekas eller grillas i skivor, men helstekt oxfilé är också underbart gott! Fylld med en blandning av färska kryddor, mosad potatis (för att binda ihop fyllningen), vitlök och tryffelsmör blir det extra lyxigt, men det blir nästan lika gott med bara salt och peppar.


Helstekt oxfilé med svartpeppar

En bit fin oxfilé. Om den längsgående senan finns kvar ska den skäras bort, annars dras köttet ihop under stekningen.

Bryn filén runt om i smör på hög värme. Den skall få fin färg, så att porerna stängs, men inte bli genomstekt. Praktiskt att göra i en vanlig stekpanna, men om filén är så stor att den inte får plats i pannan kan man antingen dela filén i två delar eller bryna i en långpanna som man ställer på spisplattan eller hoppa över det här steget.

Salta och peppra rikligt runt om – använd svartpeppar från pepparkvarn! Lägg i långpanna eller i en ugnssäker form. Stick in en köttermometer från kortsidan så att spetsen kommer in i den tjockaste delen av filén. Sätt in i 200° varm ugn och stek tills termometern visar önskad innertemperatur – vi tycker om 58°, då är den sådär lagom rosa. 

När köttet är klart låter du det vila i några minuter innan det är dags att skära upp i ljuvligt goda skivor. Servera med sparris, potatis och balsamicosås.