Hoppa till textinnehållet

Porterstek

6 personer

1 ½ kg nötstek (fransyska eller bog)
33 cl porter
1 dl koncentrerad svart vinbärssaft
1 dl kinesisk soja
1 tsk timjan
10 enbär
10 svartpepparkorn
1 stor gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, pressade
2 köttbuljongtärningar (eller 2 msk koncentrerad kalvfond)

Sås:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
8 dl kokspad
2 dl grädde

Till servering:
lättkokta grönsaker

Stick en köttermometer på det tjockaste stället i köttet. Häll porter, vinbärssaft och soja i en stor kastrull. Tillsätt timjan, enbär, svartpeppar, lök och vitlök. Smula ner buljongtärningarna eller häll på fonden. Koka upp och lägg ner köttet.

När rätten kokat upp igen, lägg på lock, sänk värmen och sjud ca 1 ½ timme eller tills köttet har en innertemperatur på 75°.

Sås: Smält smöret, rör ner mjölet och spä med kokspad under vispning. Koka upp och sjud 3-5 minuter.

Servera steken uppskuren i skivor med grönsaker och sås.