Hoppa till textinnehållet

Rostas

Rostas är den mindre och mörare delen av rostbiffen och är ett utmärkt alternativ till Oxfilé. Mycket mör och prisvärd!

Rostas med hasselbackspotatis, hemmagjord bearnaisesås och tryffelsmör

Ingredienser

4 port

4 st Rostasfilér från Ejmunds

En ungstermometer

Smör, salt, lite svartpeppar och ngr droppar olja


Hasselbackspotatis

8 st (ca 600 g) jämnstora potatisar

2 msk smör 

0.5 tsk salt 

Bernaissås 

2 äggulor

2 msk vitvinsvinäger

200 g brynt smör

1 näve färsk franskdragon, finhackad

1-2 krm salt

1/2 kryddmått cayennepeppar


Tryffelsmör från Ejmunds


Gör så här:

Lägg gärna köttet i rumstemperatur och lufta utan förpackning innan du börjar. Salta och peppra rikligt runt om – använd svartpeppar från pepparkvarn!

Lägg i långpanna eller i en ugnssäker form. Stick in en köttermometer från kortsidan så att spetsen kommer in i den tjockaste delen av köttet. Sätt in i 95° varm ugn och stek tills termometern visar 52°, då är det sådär lagom rosa. När köttet är klart, täck med en bit folie och låt vila (minst 15 min).

Vrid upp ugnen till 225 grader och skala potatisen. Skär dem i tunna skivor men inte helt igenom. Om man lägger potatisen t.ex. i en träsked så kan man skära utan att riskera skära igenom helt.

Lägg potatisarna med den skårade sidan uppåt i en ugnssäker form. Pensla eller klicka ut smör på varje potatis. Ställ in mitt i ugnen, 225°C i 25 minuter.

Bryn smöret till såsen. (Gärna i en tjockbottnad kastrull under vispning, smöret ska få en fin nötbrun färg och nötaktig smak. Det är viktigt att bevaka och ta av smöret precis när det börjar bli ljusbrynt annars bränns det.)

Ta ut formen med potatis och pensla eller klicka på ytterligare smör. Strö på salt och om önskat lite ströbröd. Ställ in formen i ugnen igen och baka ytterligare 20 minuter eller tills den är mjuk.

Vispa äggulor och vinäger och värm i kastrull till 65 grader (såsen får aldrig koka). Vispa ner det brynta smöret (max 65 grader), börja droppvis och öka sedan till en jämn stråle när såsen binder. Häll i cayennepeppar och den hackade dragonen. Smaka av med salt.

Nu är det dags att steka köttet! Värm lite olja i pannan. Lägg i köttbitarna en och en med en klick smör. Bryn köttet runt om på hög värme och häll gärna det smälta smöret över med en sked. Köttet skall få fin färg men inte bli genomstekt så låt det inte ligga för länge i den varma pannan! Strö på lite flingsalt och låt vila under folie medans du steker kantarellerna i smör och lite salt.

Servera köttet med en klick tryffelsmör på toppen, hasselbackspotatis, bernaissåsen och en fräsch sallad.

Smaklig måltid!

rostas 1