Hoppa till textinnehållet

Kalops på märgpipa från Ejmunds Gård & morötter från Widegrens

Det här receptet kommer från Fredrik Malmstedt/50 kvadrat och finns med i boken Smak av Gotland


Ingredienser

1,2 kg mägpipa alt. ytterlår, fransyska, högrev från Ejmunds Gård

2 st gula lökar

5 st morötter

3 st lagerblad

20 st kryddpepparkorn

5 st nejlikor

salt/peppar

Matolja, smö

Kryddkrasse

Metod

Skär köttet i 4 – 5 cm stora bitar. Skala löken och morötterna och skär i större bitar. Bryn köttet i en het panna i olja och smör. Lägg i löken och morötterna i pannan, de kan gärna få lite färg. Slå på vatten så det täcker kött, lök och morötter. Lägg kryddorna i en vanlig ”tekula”, lägg ner hela kulan i grytan och sätt på ett lock, nu kan du enkelt plocka upp dem senare. Låt sjuda på svag värme ca:45 min. Rör lite då och då så det inte bränner fast. Köttet skall nästan falla sönder.

Smaka av med salt, servera med ny kokt potatis (gärna av mjölig sort) och lite knäckebröd, samt rödbetorna (recept nedan).

Rödbetor

20 st rödbetor små som pingisbollar

2 dl ättika

4 dl socker

6 dl vatten

3 Lagerblad

1 msk kryddpeppar

Metod

Koka först upp 2 dl ättika, 4 dl socker och 6 dl vatten (så kallad 1-2-3-lag) och lägg i kryddorna.

Koka upp vatten med salt och socker, lägg i kryddorna och sedan rödbetorna med skal, låt sjuda. När rödbetorna är mjuka är de klara, det tar ca: 20 minuter. Skala rödbetorna med fingrarna under rinnande vatten. Lägg de skalade rödbetorna i 1-2-3 lagen.