Hoppa till textinnehållet

Ejmunds halstrade ryggbiff på bädd av honungsrostade rotgrönsaker, kantareller och rödvinssky

Ingredienser 4 pers:

800 gr biffrad

150 gr morötter

150 gr kålrot

100 gr rotselleri

2 rödlökar

rapsolja

3 msk honung

salt och vitpeppar

400 g kantareller

3 msk smör

 

Till rödvinsskyn:

1 msk smör

2 schalottenlökar

2.5 dl rödvin

3 msk kalvfond

3 dl vatten

1 msk socker

0,5 msk balsamvinäger

1 tsk maizena mjöl

 

Gör så här:

Börja med rödvinsskyn (kan med fördel göras i förväg)

- Finhacka löken, fräs med smör så att löken blir glansig. Tillsätt rödvin, vatten, socker, kalvfond och vinäger, låt koka ihop till hälften.

- Rör ut maizenamjölet i lite vatten, blanda ner i såsen och vispa ordentligt, låt koka några minuter.

- Tag åt sidan för att sedan värmas på innan servering.

- Skär biffen i lagom stora bitar, 160 - 200 gram, låt kappan sitta kvar. Tryck till biffarna lite lätt, krydda med salt och grovmalen svartpeppar, lägg köttet åt sidan.

- Skala rotsakerna, skär dem i tjocka strimlor, låt koka i lättsaltat vatten i cirka 5min.

 Medan rotsakerna kokar, fräs kantarellerna med smör, salt och peppar, låt fräsa till vätskan försvunnit. Tag åt sidan, låt rotsakerna rinna av i durkslag.

- Skala löken och skär i lagom stora klyftor. Fräs löken och rotsakerna nästan mjuka i pannan, tag åt sidan och ringla honungen över rotsakerna, rör runt.

- Pensla lite olja på köttet, lägg i en het panna/grillpanna och stek efter tycke och smak. Mediumbiffar á 200 gr steks drygt 2 min per sida.

- Lägg upp rotsakerna på tallriken, lägg på köttet och fördela kantarellerna i en ring runt köttet.

- Strö med fördel lite grovt riven bladpersilja på rätten.

Såsen serveras bredvid.

  

Serveras gärna med gratinerat potatismos eller ugnsbakad klyftpotatis.

 

Lycka till!