Ejmunds halstrade ryggbiff på bädd av honungsrostade rotgrönsaker, kantareller och rödvinssky
Ingredienser 4 pers:
800 gr biffrad
150 gr morötter
150 gr kålrot
100 gr rotselleri
2 rödlökar
rapsolja
3 msk honung
salt och vitpeppar
400 g kantareller
3 msk smör
Till rödvinsskyn:
1 msk smör
2 schalottenlökar
2.5 dl rödvin
3 msk kalvfond
3 dl vatten
1 msk socker
0,5 msk balsamvinäger
1 tsk maizena mjöl
Gör så här:
Börja med rödvinsskyn (kan med fördel göras i förväg)
- Finhacka löken, fräs med smör så att löken blir glansig. Tillsätt
rödvin, vatten, socker, kalvfond och vinäger, låt koka ihop till hälften.
- Rör ut maizenamjölet i lite vatten, blanda ner i såsen och
vispa ordentligt, låt koka några minuter.
- Tag åt sidan för att sedan värmas på innan servering.
- Skär biffen i lagom stora bitar, 160 - 200 gram, låt
kappan sitta kvar. Tryck till biffarna lite lätt, krydda med salt och grovmalen
svartpeppar, lägg köttet åt sidan.
- Skala rotsakerna, skär dem i tjocka strimlor, låt koka i
lättsaltat vatten i cirka 5min.
Medan
rotsakerna kokar, fräs kantarellerna med smör, salt och peppar, låt fräsa till
vätskan försvunnit. Tag åt sidan, låt rotsakerna rinna av i durkslag.
- Skala löken och skär i lagom stora klyftor. Fräs löken och
rotsakerna nästan mjuka i pannan, tag åt sidan och ringla honungen över
rotsakerna, rör runt.
- Pensla lite olja på köttet, lägg i en het panna/grillpanna
och stek efter tycke och smak. Mediumbiffar á 200 gr steks drygt 2 min per
sida.
- Lägg upp rotsakerna på tallriken, lägg på köttet och
fördela kantarellerna i en ring runt köttet.
- Strö med fördel lite grovt riven bladpersilja på rätten.
Såsen serveras bredvid.
Serveras gärna med gratinerat
potatismos eller ugnsbakad klyftpotatis.
Lycka till!