Hoppa till textinnehållet

Pasta al forno

Ett av Idas favoritrecept, perfekt till middagen mitt  veckan. Ungefär som lasagne, men enligt Paolo Roberto (som receptet kommer ifrån) så "spöar pasta al forno lasagne sju dagar i veckan, eller åtminstone sex". 

pasta al forno 

Ingredienser

 

500 g penne eller annan kort pasta


125 g mozzarella, i små bitar


1.5 dl riven parmesanost


 

Köttfärssås


300 g nötfärs


1 st gul lök,, finhackad


2 st vitlöksklyftor, finhackade


3 st blekselleristjälkar, tunt skivade


2 st morötter, skurna i små bitar


500 g krossade tomater


2 dl rött vin


10 st basilikablad


0.5 dl olivolja


2 tsk salt


1 nypa socker


 

Béchamelsås


1.5 msk smör


1.5 msk vetemjöl


3 dl mjölk


2 krm salt


0.5 krm malen vitpeppar


1 nypa riven muskot

 

Gör så här

1. Värm upp oljan till köttfärssåsen i en stor kastrull och bryn nötfärs, lök och vitlök, blekselleri och morötter. Smula samtidigt färsen med en gaffel.

2. Tillsätt de krossade tomaterna, vin, basilika, salt och socker, och koka under lock på svag värme i 30 minuter.

3. Smält smöret till béchamelsåsen på låg värme i en kastrull. Rör i mjölet och blanda ordentligt. Späd med mjölken under oavbruten vispning. Koka såsen på svag värme i 5 minuter, vispa lite då och då. Smaksätt med salt, vitpeppar och muskot.

4. Sätt ugnen på 225°.

5. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet, och låt den rinna av.

6. Smörj en ugnsfast form, lägg i hälften av pastan och fördela hälften av köttfärs- och béchamelsåsen över. Strö över en tredjedel av parmesanosten och all mozzarella. Täck med resten av pastan, köttfärs- och béchamelsås, och strö över resterande parmesanost.

7. Gratinera i ugn i 20 minuter.


(Från boken Mina fastrars mat)

Mina fastrars mat