Pasta al forno
Ett av Idas
favoritrecept, perfekt till middagen mitt veckan. Ungefär som lasagne, men enligt Paolo Roberto (som receptet kommer ifrån) så "spöar pasta al forno lasagne sju dagar i veckan, eller åtminstone sex".
500 g penne eller
annan kort pasta
125 g mozzarella, i
små bitar
2 st vitlöksklyftor,
finhackade
3 st
blekselleristjälkar, tunt skivade
2 st morötter, skurna
i små bitar
1. Värm upp oljan till köttfärssåsen i en stor kastrull och bryn
nötfärs, lök och vitlök, blekselleri och morötter. Smula samtidigt färsen med
en gaffel.
2. Tillsätt de krossade tomaterna, vin, basilika, salt och socker,
och koka under lock på svag värme i 30 minuter.
3. Smält smöret till béchamelsåsen på låg värme i en kastrull. Rör i
mjölet och blanda ordentligt. Späd med mjölken under oavbruten vispning. Koka
såsen på svag värme i 5 minuter, vispa lite då och då. Smaksätt med salt,
vitpeppar och muskot.
5. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet, och låt den rinna av.
6. Smörj en ugnsfast form, lägg i hälften av pastan och fördela
hälften av köttfärs- och béchamelsåsen över. Strö över en tredjedel av
parmesanosten och all mozzarella. Täck med resten av pastan, köttfärs- och
béchamelsås, och strö över resterande parmesanost.
7. Gratinera i ugn
i 20 minuter.
(Från boken Mina fastrars mat)